Regler for ro og orden
KATTEM BORETTSLAG
Sist oppdatert: Generalforsamling 06.05.2024
Velkommen!
Et godt bomiljø avhenger i første rekke av beboernes egen evne til å omgås medmennesker og til å vise hensyn og omtanke under forskjellige forhold.
I noen sammenhenger er det likevel nødvendig med felles regler, og derfor er disse reglene for ro og orden laget
Ansvar - Omfang
Reglene for ro og orden gjelder for alle som oppholder seg i Kattem Borettslag. Hver enkelt eier er ansvarlig for at egne husstandsmedlemmer, besøkende og eventuelle leietakere gjøres kjent med reglene og overholder disse.
Fellesanlegg og lekeplasser
Ta godt vare på grøntanlegg, beplantninger og andre fellesanlegg. Skader påfører borettslaget og dermed beboerne - unødvendige utgifter.
Bruk ikke barnas lekeområder til andre aktiviteter. La heller ikke firbente venner gjøre fra seg der.
Dyrehold
Hundehold og kun innekatt er tillatt etter innvilget søknad fra styret.
Vedr. kattehold:
Søknad skal behandles før anskaffelse og katten skal være merket med ID-nr./reg.nr.
Bilde av katten legges ved søknad eller sendes i etterkant.
Katteeier har også ansvar for at dyret ikke sjenerer naboer med tilstedeværelse eller tilgrising.
Vedr. hundehold:
Eier har ansvar for at dyret ikke sjenerer noen eller etterlater ekskrementer på borettslagets område. Hundeeiere plikter også å sørge for at fellesareal og lekeplasser ikke blir ødelagt eller tilgriset av hunden. Det er også hundeeieres ansvar at hunden ikke sjenerer naboer, og at den luftes tilstrekkelig slik at det ikke går ut over dyrevelferd.
Hunder skal alltid være i bånd innenfor borettslagets område. For øvrig gjelder politivedtektene for Trondheim Kommune.
Brudd på reglene for dyrehold kan medføre plikt til å fjerne dyret.
Bilkjøring og parkering
Kjøring og parkering i boområdet (på gårdsplasser, gang- og sykkelveier) er ikke tillatt.
Unntak – kjøring (i gangfart) innenfor boområdet er kun tillatt når det er:
1. Nødvendig tilbringertjeneste (max 10 min.)
2. For handikappede (Med godt synlig parkeringstillatelse for handikappede)
3. Scooter-/motorsykkelkjøring skal kun forekomme i forbindelse med kjøring til/fra boenheten, og da i gangfart. Dette gjelder også motoriserte skateboards.
Parkering
Parkering utenfor merkede/skiltede plasser er i utgangspunktet forbudt
1. Feilparkerte motorkjøretøy kan bøtelegges av Trondheim Parkering og borttaues (gjelder også innenfor boområdet).
2. Hver enkel beboer plikter å henvise sine gjester til gjesteparkeringen med bilene.
3. Sett ikke campingvogner, bobiler, tilhengere og avskiltede biler på parkeringsplassene eller i garasjene.
4. Parkering av campingvogner/bobiler ute tillates i en tidsbegrenset periode på 3 dager. Behov utover dette må det søkes styret om.
Garasje
Ved overtagelse av leilighet medfølger ikke garasje.
Beboere som ønsker garasjeplass, sender søknad til TOBB.
1. De som disponerer garasje skal bruke denne, og ikke oppta annen parkeringsplass.
2. Reparasjon og vasking av biler er forbudt i garasjene.
3. Kjøretøy til beboere som ikke er tildelt garasjeplass, skal ikke stå i garasjene.
Lading
Med tanke på brannsikkerhet er det ikke tillatt å lade elsparkesykler og/eller elsykler i garasje, fellesrom eller egne boder i kjeller.
Renhold av fellesarealer
Borettslaget har vaskebyrå til renhold av fellesarealer. Legg til rette for god hygiene og et godt renhold gjennom å unngå eiendeler i korridorer og hold det ryddig slik at det ikke er noe til hinder for de som vasker.
Kildesortering - Avfall
Restavfall, papp og papir, plastemballasje og spesialavfall sorteres etter sorteringsliste.
Oppbevar ikke restavfall på balkong eller i oppganger/korridorer.
I sjakter med søppelsug skal det kun kastes restavfall. Alt annet kan resultere i at systemet går tett, og medføre økte kostnader for alle. Returpunkter for tekstiler/sko, glass/metall, papp/papir og spesialavfall finnes i nabolaget.
Medisiner og brukte sprøyter leveres på apotek. Brukte elektriske artikler skal leveres direkte til forhandler.
Mating av fugler og dyr
Mating av fugler, eventuelt andre dyr, og matrester/restavfall som etterlates utendørs, kan trekke rotter og mus til husene, og er derfor ikke tillatt. Forbudet gjelder derfor også oppsetting av fuglenek og oppheng av talg og meiseboller.
Ro og orden
Unngå unødig støy i leilighet, trapper og ganger i huset eller utenfor naboenes vinduer og balkonger. Sang og musikkundervisning eller annen virksomhet som kan være til
sjenanse for naboene, kan bare drives dersom borettslagets styre og naboene har samtykket. Lås alltid dørene til kjeller og til fellesrom.
Det skal være stille kl. 21.00 når det gjelder oppussingsarbeid i leilighetene. Veldig støyende oppussingsaktivitet som boring eller meisling i betong skal være slutt senest kl 19.00. Det må ikke forekomme oppussingsarbeid som medfører sjenerende støy, banking, boring, sliping m.m. på søndager og helligdager.
Når det gjelder festlige lag ute eller inne, skal det fra søndag til torsdag være stille kl. 23.00 og fredag og lørdag kl. 24.00.
Kattem Borettslag har dørtelefon med callinganlegg, og hovedinngangsdører skal derfor være låst hele døgnet.
Rist ikke tøy eller gulvmatter fra balkonger eller vinduer, i trapper eller ganger. Heng heller ikke ut klær på søn- og helligdager.
Bruk av kullgrill på bakkeplan i blokkene skal ikke skje inntil vegg eller under balkong for å hindre sjenerende røyk for naboene over. Bruk av kullgrill på verandaer i blokk er ikke tillatt. Gass- eller elektrisk grill kan benyttes.
Vær oppmerksom på at oppbevaring av gassbeholdere i kjellere er forbudt.
Det er ikke tillatt med trampoline på borettslagets fellesareal og egne hageområder.
Fellesrom
I korridorene som leder til leiligheter, boder og fellesrom i blokkene, er kravene til rømningsveier så strenge at det ikke er tillatt å oppbevare NOE i disse korridorene!
Sesongvarer skal ikke oppbevares i trapperom og oppganger. Dette skal plasseres i fellesrom i kjellere i blokkene. Alternativt kan egne boder benyttes.
Beboere i rekkehus tilhørende vaskerikretsen kan også bruke disse rommene til lagring av sesongvarer.
Fellesrom i kjeller (inkl. tidligere kjølerom) skal KUN brukes til lagring av sesongvarer.
Sesongvarer: Utemøbler, uteredskaper, skiutstyr, akebrett og sykler.
Med tanke på brannsikkerhet, tilgjengelighet og renhold/hygiene skal fellesrom i kjellere (blokk) IKKE brukes til bortsetting av møbler, madrasser, dyner, hvitevarer, klær, kofferter, julepynt, oppussingsutstyr eller annet privat utstyr som ikke er i bruk.
Alle gjenstander som står i fellesrommene, SKAL merkes med tilhørighet.
Bruk av leiligheten
Hold avtrekksventiler på kjøkken, bad og toalett åpne for å unngå at det oppstår kondensskader eller muggdannelse i leiligheten.
Påse at leiligheten er tilstrekkelig oppvarmet ved fravær, flytting e.l. i den kalde årstid, slik at vann- og avløpsrør ikke blir frostskadet.
Sett ikke opp markiser, terrasser, plattinger, levegger, gjerder, parabolantenner e.l. før styret har samtykket etter skriftlig søknad. Oppsett av gjerder skal da skje med samme
utforming, materialvalg og fargevalg som øvrige lavgjerder. All utforming for øvrig skal skje i henhold til gjeldende regelverk. Ved godkjent søknad om oppsetting av
parabolantenne, skal antennen plasseres på gulv på balkong eller på bakkenivå når det gjelder terrasser.
Vær oppmerksom på at blomsterkasser normalt skal festes på innsiden av rekkverket på balkong. Slik unngår man farlige situasjoner dersom blomsterkasser skulle falle ned.
Vær forsiktig så det ikke oppstår brann. Bruk aldri åpen ild; fyrstikker eller lighter i kjeller, kjellerganger eller fellesrom.
Vaskerier og tørkeplasser
For bruk av vaskerier og vaskemaskiner er det særskilte regler. For bruk av vaskemaskiner er reglene slått opp i vaskerommet, og disse reglene må følges.
Tørkeplassen skal bare brukes til tørking av vasketøy og til lufting. Tørkeplassen må ikke brukes på søn- og helligdager og heller ikke på offentlige høytidsdager.
Baderom, WC, kraner og ledninger
Uvedkommende ting som havner i toalett, vask, badekar og sluk, kan føre til at avløpet går tett. Andelseier vil da få kostnader med å åpne avløpet.
Kjøkken
Ved et eventuelt bytte av kjøkkenhette, skal denne være av type beregnet for fellesanlegg. Avdekkes feil type hette, vil det bli pålegg om å tilbakeføre til godkjent type på andelseiers regning.
Tekniske installasjoner og bygningskonstruksjoner
I vedtektene for borettslaget under punkt 5-3 står at inngripen på felles rør, ledninger, kanaler og andre felles installasjoner samt bærende bygningskonstruksjoner ikke er tillatt for andelseier uten styrets samtykke.
Dette betyr f.eks. at det ikke er tillatt å montere ekstra radiatorer eller legge radiatorvarme i rør i gulv.
Skulle dette bli avdekket, vil det bli gitt pålegg om tilbakeføring på andelseiers regning.
Bruksoverlating («framleie”)
En andelseier kan ikke overlate bruken av sin bolig til andre uten videre. Med godkjenning fra styret, kan andelseier overlate bruken av hele boligen til andre for opp til tre år, dersom en selv har bodd i boligen minst ett av de siste to årene. Det betyr at det skal innhentes skriftlig samtykke fra styret før bruksoverlating skjer.
Plikter - Mislighold
Disse reglene er laget som retningslinjer for å holde ro og orden i borettslaget, og for at alle innen fellesskapet skal ta hensyn til hverandre og trives der. Reglene skal således ikke legge unødige plikter på beboerne. Noen plikter er likevel nødvendige for å sikre et bomiljø som de fleste vil være tilfreds med. Alle beboerne må derfor sette seg inn i - og følge reglene for ro og orden.
Eiers brudd på forpliktelser overfor Kattem Borettslag utgjør mislighold. Ved vesentlig mislighold, og etter advarsel fra borettslaget, kan borettslaget pålegge eieren å selge boligen.
KATTEM BORETTSLAG
Styret